GEBE OKULU
Gebe Okulu Hastanemiz Çocuk Binası (A Blok) - 3. katında bulunmaktadır. Gebe egzersizleri ve uygulamalı eğitimlerimiz A Blokta yapılmaktadır.
1.Modül, 2. Modül ve 3. Modül eğitimlerimiz Doğum binasında (A Blok) yapılmaktadır.
İletişim Numarası : 0342 360 08 88 - Dahili No : 3061
2024 Yılı Haftalık Plan İçin Tıklayınız: GEBE OKULU HAFTALIK plan.pdf
2024 Yılı Yıllık Plan İçin Tıklayınız: Gebe Okulu Yıllık Eğitim Planıı.pdf
FAALİYET AKIŞI
Gebe Okulu Yürütülmesinin Duyurulması: Gebe okulu yürütme dönemlerinde broşür basılarak uygun yerlere dağıtılır. Hastanemizin web sayfasından duyuru yapılır.
Gebe Okulu Hedef Kitlesi: Hastanelerimizde takip olan ve olmayan tüm gebeler hedef kitlemizi oluşturmaktadır.
Gebe Okuluna Katılacak Gebelerin Belirlenmesi: Gebe polikliniğine gelen, web sayfasından duyan, ilan ya da broşür sayesinde bilgisi olan gebeler başvurularını ilgili birime yaparlar.
Gebe Okulu Egzersiz Programına Alınan Gebelerin Özellikleri: 13 ve üzeri gebelik haftasında olan, sistemik bir hastalığı olmayan kadın doğum doktorunun onayından geçen ve gebe okuluna katılmak için onay veren gebeler alınır.
Gebe Okulu Eğitime Katılan Gebelerin Gruplandırılması: Eşleri ile katılmak isteyenler eşli gruba alınır. Eşleri ile katılmak istemeyip eşli gruba dahil olmak istemeyenler bayan yakınlarını ile katılan gruba alınır.
Gebe Okuluna Katılacak Gebelerin Yapması Gerekenler
Gebe okuluna katılmak isteyen gebeler hastanenin gebe okulu başvururlar.
Katılımcının düzenlenen eğitim programından kendisine uygun olan gruba kaydı yapılır.
GEBE OKULU EĞİTİMLERİ
Teorik Eğitimler 3 Modülde verilmektedir. Her modül eğitimler yaklaşık 2 saat sürmektedir. Eğitimler öncesi tanışma aşaması bulunmaktadır. Gebeler, yakınları ve eğitimci kendilerini tanıtarak eğitime başlanır. Eğitimler interaktif yetişkin eğitimi şeklinde olmaktadır.
Birinci Modül: Kadın ve erkek üreme organlarının yapısı, çalışması ve gebeliğin oluşumunu içeren eğitim verilir. Gebelik sürecinde annede oluşan fizyolojik ve psikolojik değişiklikler, annenin yapması gerekenler, gebelikte ilaç, alkol ve sigara kullanımı anlatılır. Aynı zamanda gebelikte seyahat, cinsel yaşam ve çalışma hayatında yapması gerekenler ve önerilerden bahsedilir. Bebeğin Gelişimi, gebelikte yapılması gereken tetkikler, gebelikte izlem, gebelikte beslenme ve dikkat etmesi gerekenler anlatılır.
İkinci Modül: Bebeğin 13-32 haftalık gelişimi, gebelikte yapılan testler, gebelikte yapılan aşılar, gebelikte el- ayak masajları, kegel egzersizi (uygulamalı), nefes egzersizleri,doğuma bedensel hazırlık, normal doğumda hormonlar anlatılır.
Üçüncü Modül: Bebeğin 33-40 haftalık gelişimi, perine masajı,doğum çantasında bulunmasıgerekenler,doğumun başlama belirtileri,endorfin masajı (uygulamalı),ağrı ile baş etmede ilaçsız yöntemler,aktif doğum ve doğum şekli,aromaterapi,müzik terapisi,anne sütünün faydaları,emzirme,bebek bakımı (uygulamalı),bebek masajı (uygulamalı),bebek banyosu (uygulamalı),doğum sonu yenidoğan taramaları,ev kazaları,yenidoğan aşıları,aile planlaması,lohusalıkta görülen fizyolojik ve psikolojik belirtiler,güvenli annelik anlatılır.
Gebelikte Yapılması Gereken Egzersizler: Gebelikte yapılması gereken egzersizlerin faydaları ve dikkat edilmesi gerekenler anlatılarak başlanır. Isınma eğersizleri, kegel egzersizleri, pelvisi hareket ettiren egzersizler, germe egzersizleri, sırt egzersizleri, göğüs ve boyun egzersizleri, karın kas gücünü arttıran egzersizler, bacak ve ayak egzersizlerinden bahsedilir. 13 hafta üzeri olan,egzersiz yapma riski olmayan ve doktorundan egzersiz yapabilir raporu alan gebeler ile gebe yoga ve pilatesi yapılmaktadır.
Doğum Ağrısı İle Baş Etmek İçin Yapılması Gereken Egzersizler: Doğum ağrısı ile baş etmede ilaçsız yöntemlerden bahsedilir. Hayal kurması, müzik dinlemesi ve bir noktaya odaklanması anlatılır. Gevşeme metinleri ile gebelere müzik dinletilerek gevşemeleri sağlanır. Gebelik sürecinde ve doğumda bunu nasıl kullanacağı anlatılır. Doğum esnasında uygulanan tekniklerin ve egzersizlerin yararları anlatılır ve dikkat etmesi gerekenler vurgulanır. Doğumun hangi evresinde hangi solunum egzersizi yapması gerektiği anlatılır. Doğum anında ıkınma sırasında yapması gerekenler mutlaka anlatılır.
Bebek Masajı, Bebek Banyosu ve Emzirme: Bebek masajının faydaları ve uygulama için gerekli malzemeler anlatılarak başlanır. Maketlerle uygulamalı yapılır. Bebek banyosu anlatılır, emzirme teknikleri gösterilir.